«Ασπίδα» για την κατάθλιψη η διατροφή: Ποιες τροφές μας φτιάχνουν τη διάθεση

Μπορεί ένα πιάτο από το αγαπημένο μας φαγητό να βοηθήσει ώστε να φτιάξει η διάθεσή μας; Επιστήμονες που πραγματοποίησαν νέα έρευνα, στην οποία ανέλυσαν τη σχέση της διατροφής και της κατάθλιψης, λένε πως μπορεί! 

Ας δούμε όμως πρώτα τι είναι η εποχική κατάθλιψη. Πιο επίσημα γνωστή ως εποχική συναισθηματική διαταραχή, είναι μια κοινή διαταραχή της διάθεσης. 

Χαρακτηρίζεται από χαμηλή ενέργεια, απελπισία, δυσκολία συγκέντρωσης και προβλήματα ύπνου, που συμπίπτουν με την αλλαγή των εποχών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας. 

ONLINE PERSONAL TRAINING

ONLINE GROUP TRAINING

Η αιτία είναι πιθανώς πολυπαραγοντική. Μπορεί να περιλαμβάνει ανισορροπίες στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διάθεση, έλλειψη βιταμίνης D (από λιγότερο φως του ήλιου), καθώς και υπερπαραγωγή της μελατονίνης, ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο.

Η τυπική θεραπεία περιλαμβάνει θεραπεία φωτός, συνεδρίες με τον ψυχολόγο, αντικαταθλιπτικά φάρμακα και συμπληρώματα βιταμίνης D. 

Ωστόσο πολλοί γιατροί προτείνουν επίσης τη διατροφή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

«Οι διατροφικές συνήθειες μπορούν σίγουρα να έχουν αντίκτυπο στη διάθεσή σας», λέει η Nicole Avena, PhD, ερευνήτρια, νευροεπιστήμονας και ειδικός διατροφής στη Νέα Υόρκη. 

«Η ποικιλία και η ισορροπία είναι σημαντική. Εάν το φαγητό σας δεν είναι ισορροπημένο, μπορεί να διαταράξει άλλες πτυχές της υγείας σας, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης», λέει. 

Ενώ ακόμη δεν υπάρχει επίσημη έρευνα που να συνδέει μια συγκεκριμένη διατροφή με την ανακούφιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης,  υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα ακόλουθα τρόφιμα υποστηρίζουν τη διάθεση και τη λειτουργία του εγκεφάλου. 

Πράσινο, μαύρο και λευκό τσάι

Οι άνθρωποι που πάσχουν από εποχική κατάθλιψη μερικές φορές καταναλώνουν πολλές κούπες καφέ, στην προσπάθειά τους να ανυψώσουν τη διάθεσή τους.  

Το τσάι παρέχει μια δόση καφεΐνης – αλλά ηπιότερη – και έχει πολλά πρόσθετα οφέλη για τον εγκέφαλο. Η κατανάλωση τσαγιού σχετίζεται με 31% μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Nutrients τον Ιούνιο του 2019.

Πρωτεΐνη

Μελέτη Φιλανδών επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στη Νευροψυχοβιολογία τον Ιούλιο του 2017, έδειξε πως το ποσοστό των ατόμων που επλήγησαν από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή ήταν τέσσερις φορές υψηλότερο στους χορτοφάγους σε σύγκριση με τους ανθρώπους που η διατροφή τους περιέχει και κρέας. 

Οι ερευνητές θεωρούν πως αιτία για αυτό το αποτέλεσμα είναι η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών – όπως το Β12 – από ζωικά προϊόντα, καθώς και η μεγαλύτερη εστίαση σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες (τα προτιμούν οι χορτοφάγοι), που είχαν ως αποτέλεσμα μειωμένη ενέργεια.

Ζυμαρικά ολικής αλέσεως

Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως ταιριάζουν στην κατηγορία των πλούσιων σε υδατάνθρακες τροφών, που ίσως αναζητάτε αυτή τη στιγμή, χωρίς την… ύφεση μετά την εκκαθάριση των υδατανθράκων. 

Ενώ οι υπερ-εξευγενισμένοι υδατάνθρακες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο σάκχαρο στο αίμα σας, ολόκληροι κόκκοι περιέχουν φυτικές ίνες που αμβλύνουν αυτήν την απόκριση.