Τα λάθη του πρωτάρη – Δεν έχεις υπομονή και κάνεις συνεχώς συγκρίσεις

Υπάρχουν κάποια λάθη που συχνά κάνουμε όταν έχουμε ξεκινήσει να γυμναζόμαστε, τα οποία είναι πολύ πιθανό τελικά να μας απομακρύνουν από την επίτευξη των στόχων μας.

Ας δούμε τι μπορεί να… πηγαίνει στραβά και με ποιον τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που παρουσιάζονται.

Η υπέρβαση θέλει χρόνο

Καθημερινά, οι personal trainers ακούνε τους αθλούμενούς τους να τους λένε για τους στόχους τους. «Θέλω να χάσω 20 κιλά», «θέλω να τρέξω σε μαραθώνιο», «θέλω να κάνω 200 push ups χωρίς διάλειμμα»!

Πολύ καλά όλα αυτά… Και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ένας trainer να… φρενάρει τους ασκούμενους και να τους απογοητεύσει, λέγοντάς τους πως δεν είναι δυνατόν να πετύχουν αυτά που έχουν ονειρευτεί. Άλλωστε, θα είναι ψέμα…

Ωστόσο, πολλές φορές οι άνθρωποι που μιλούν ανοικτά για τους στόχους τους, έχουν μία λάθος εικόνα για την χρονική διάρκεια (ίσως και για την προσπάθεια) που απαιτείται προκειμένου να τους φτάσουν.

Το βέβαιο είναι πως – όσο καλό κι αν είναι να έχει ο αθλούμενος στόχους – δεν θα καταφέρει να τους φτάσει στους πρώτους έξι μήνες της εκγύμνασής του.

Θα πρέπει λοιπόν αρχικά να θέσετε στόχους που να είναι υλοποιήσιμοι, έτσι ώστε να μπορείτε να «καρπωθείτε» τα αποτελέσματα και να συνεχίσετε την προσπάθειά σας με μεγαλύτερο κίνητρο!

Αποφύγετε τις συγκρίσεις

Είναι εύκολο να παρακολουθεί κανείς ένα βίντεο δύο λεπτών στο Youtube και να πει: «Τελικά, δεν είναι δύσκολο να σηκώσεις 100 κιλά κάνοντας deadlifts»… Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο…

Γιατί αυτό που δεν βλέπει είναι οι αμέτρητες ώρες σκληρών προπονήσεων που έχει κάνει ο συγκεκριμένος αθλητής, προκειμένου να φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

Και η αλήθεια είναι πως – επειδή άλλωστε παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες – δεν μπορούν όλοι να πετύχουν τους στόχους που έχουν πετύχει οι αθλούμενοι που ποστάρουν τα κατορθώματά τους στο διαδίκτυο!

Το να παρακολουθεί κανείς βίντεο τα οποία θα του δίνουν έξτρα κίνητρο στην προσπάθειά τους είναι απόλυτα θεμιτό.

Ωστόσο, η πραγματική ερώτηση που θα πρέπει ένας αθλούμενος να κάνει στον εαυτό του είναι η εξής: «Είμαι πιο δυνατός, πιο ‘’στεγνός’’, πιο γρήγορος σε σχέση με δύο μήνες πριν»; Εάν η απάντηση είναι «ναι», τότε είναι σε πολύ καλό δρόμο!

Χρειάζεται υπομονή

Ο ασκούμενος μπορεί να βάζει έναν οποιονδήποτε στόχο και να ακολουθεί κατά γράμμα όλες τις οδηγίες που του έχει δώσει ο personal trainer για να τους πετύχει. Κι όμως, μπορεί τα αποτελέσματα να μην είναι αυτά που ήθελε, είναι άλλωστε κάτι που μπορεί να συμβεί, για πολλούς λόγους.

Σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθήσει η αίσθηση της απογοήτευσης. Μπορεί ο ενδιαφερόμενος να προσθέσει πολλές ασκήσεις στο πρόγραμμά του, να αυξήσει τα κιλά, τις επαναλήψεις, ακόμη και τις προπονήσεις σε εβδομαδιαία βάση.

Τότε, ενδέχεται να αρχίσουν οι πόνοι στους ώμους, στα πόδια, μπορεί να υπάρξουν ακόμη και τραυματισμοί. Και έτσι, ο στόχος απομακρύνεται ακόμη περισσότερο.

Το σώμα χρειάζεται ξεκούραση και ο αθλούμενος χρειάζεται να έχει υπομονή. Εάν ο ενδιαφερόμενος δεν είναι υπομονετικός, τότε και δεν θα έχει τα αποτελέσματα που επιθυμεί και είναι πολύ πιθανό να βρεθεί πίσω στο πρόγραμμα που έχει καταρτίσει ώστε να φτάσει τους στόχους του.

Μην αποκλίνετε από το πρόγραμμά σας

Είναι δεδομένο πως ακόμη και σήμερα, οι άνθρωποι που ξεκινούν ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα εκγύμνασης είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που το ολοκληρώνουν.

Άλλωστε, ο λόγος που τα μεγάλα γυμναστήρια προσφέρουν εξαμηνιαίες ή και ετήσιες συνδρομές σε πολύ χαμηλές τιμές και καταφέρνουν να «επιβιώσουν», είναι γιατί η πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων που αγοράζουν αυτές τις συνδρομές, δεν πατούν καν στον χώρο.

Η γυμναστική είναι ένα συνεχές ταξίδι, ποτέ δεν φτάνεις στον προορισμό σου. Δεν είναι μια διαδικασία που κρατάει τρεις ή τέσσερις μήνες. Έτσι, είναι δεδομένο ότι τα αποτελέσματα δεν φανούν ποτέ.

Μεγάλες προσδοκίες

Όταν κανείς βρεθεί στον κόσμο του fitness, είναι δεδομένο ότι θα δει γρήγορα μεγάλα αποτελέσματα και αλλαγές. Ξαφνικά, θα νιώθει όμορφα, θα φαίνεται πιο αδύνατος και γυμνασμένος από πριν και ταυτόχρονα θα αποκτήσει περισσότερη δύναμη.

Όσο περνάει ο καιρός, οι διαφορές πλέον δεν θα είναι τόσο εμφανείς. Στο ξεκίνημα μπορεί οι αλλαγές να δημιουργήσουν μεγάλες προσδοκίες, όμως το βασικό είναι ότι ο αθλούμενος αποφάσισε να ξεκινήσει αλλά και να συνεχίσει την προσπάθειά του.

Μετά από αυτό, όλες οι εξελίξεις θα έχουν μόνο θετικό αντίκτυπο για το σώμα αλλά και για το πνεύμα.